Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa tradycyjna, były elementem polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Pierwsze przepisy na tę potrawę pochodzą z XVII wieku. Przez stulecia skład placków pozostał niemal niezmienny. Podobnie jak obecne, robiono z tartych ziemniaków, jaj, cebuli oraz mąki w proporcjach łyżka na każdy kilogram ziemniaków. Podawano je wyłącznie z solą i pieprzem. Dzisiejsze dodatki to tradycja XIX wiecznej Polski z czasów zaborów. Chłopi jadali je ze śmietaną lub ze skwarkami. Wersje z gulaszem wprowadzono dopiero na szlacheckich stołach.
Nasze placki powstały z fascynacji polską kuchnią, której głównym składnikiem od zawsze były ziemniaki. Nasz Szef kuchni łączy je z miłością do gotowania i tradycji. Spróbuj, tak dobrych na pewno jeszcze nie jadłeś! Polecamy solo lub z dodatkami.

Wybierz placek – 3 sztuki
200 g

PLACKI Z BOCZKIEM

 placki ziemniaczane z boczkiem, porcja 3 sztuki szef  9

PLACKI Z CUKINIĄ

placki ziemniaczane z cukinią, porcja 3 sztuki  9

PLACKI KLASYCZNE

placki ziemniaczane, porcja 3 sztuki  9
Dobierz sos
   200g

WŁOSKI

z wieprzowiną i grzybami 6

SOS WĘGIERSKI

z wieprzowiną i papryczką pepperoni 6

SOS TURECKI

z kurczakiem w sosie tzaziki 6

SALSA POMIDOROWA

z czosnkiem i chilli 4

SOS TZATZIKI

czosnkowy z ogórkiem 4

SOS ŚMIETANOWY

z koperkiem 3

ŚMIETANA

  3